1 Soru 1 Cevap
Sizden Gelenler:
Soru: Merhaba, ebe kadrosunda görevli personel ameliyathanede hemşire statüsünde çalıştırılabilir mi? Hemşire kadrosuna geçiş ya da ameliyat hemşireliği sertifikası da bulunmuyor.
Cevap:
Ebelerin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'a dayanak ile hazırlanan "Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş Ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik" ekinde ebelerin çalışma alanları açık bir şekilde belirtilmektedir. Güncellenmiş detaylı yönetmelik çalışması Derneğimizin katılımı ile 2018 yılında Bakanlık ile hazırlanmış olsa da ne yazık ki resmi olarak henüz yayınlanmamıştır. Ayrıca ve ne yazık ki "Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği" Madde 133 f) bendinde "Ebe ve ebe hemşireler, bu asli görevleri yanında hemşirelerin gördükleri hizmetleri de görmek ve kurumlarda onların uymak zorunda bulunduğu hükümlere uymakla yükümlüdürler" ifadesi ile bir çok meslektaşımız yanlış insan kaynakları yönetimi ile yataklı tedavi kurumlarının birçok alanında görevlendirilmektedirler. Yıllar içerisinde deneyimden öğrenen ve kıdem basan meslektaşlarımızın uygulama becerileri bu alanda gelişmektedir. Bir dönem tanınmış olan hemşirelik yetkisi mesleği olumsuz etkileyen bir uygulamadır. Ancak bir sonraki tayin sürecinde hemşirelik alanında ( ameliyahane vb.) görevlendirilmek için haklarını koruduğundan ebeler tarafından kabul görmüştür. Bu süreç içerisinde hizmet içi eğitimlere veya üst öğrenimlere hemşirelik alanında katılarak eğitim haklarını kullanan ebeler de olmuştur. Bu öğrenimlerin diploma, sertifika vb. belgelerin tescil süreci de sorunludur. Ebeler mesleki alanlarında çalışmak istediklerinde görevlendirilmelerini istedikleri birim konusunda dilekçe ile kurumlarının idari amirlerine başvuru yapmaktadırlar. Ancak bu onların bir çok mobbing ve akran zorbalığına maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Derneğimiz bu konuda üyelerimizin haklarını korumak adına girişimlerde bulunmuştur. Ancak bir süre sonra kurumları tarafından uğradıkları haksız muameleye dayanamayan meslektaşlarımız bireysel baş etme yöntemlerini tercih etmektedir.
Dolayısıyla sormuş olduğunuz sorunun bir çok faktörü olmakla beraber çözümü de bulunmaktadır. Ebelerin yanlış personel politikalarından kaynaklanan uygulamalar nedeniyle haklarının korunması yeni uygulamalarda ebelerin sade ve sadece ebelik yapabilecekleri alanlarda görevlendirilmeleri gerekmektedir. Diğer taraftan ebelerin ameliyathane de çalışmaları konusunda özellikle anne ve çocuk sağlığı konusundaki operasyonlara katılmalarında anne ve bebek sağlığına ilişkin ebelik uygulamaları yapmaları için ameliyathanede görevlendirilmelerinde bir sakınca yoktur.
Soru: 20 yıldır bir kamu hastanesinin doğum salonunda ebe olarak görev almaktayım. Hastanemizde bir günde en az 10, en fazla 20, ortalama 12 doğum olmaktadır.
Benim sorum; KD uzmanları tarafından icap nöbetlerinin tutulduğu hastanemizde hekim muayenesi yapılamadan sevk işlemlerinin bizim tarafımızdan yapılmasının prosedürlere ve bizim yetki ve sorumluluklarımıza ne kadar uygun olduğudur.
Örneğin; 30 hft. serklajlı 6 cm açıklıkla gelen bir gebemizin muayene sonucunda ex fetüs bulgusu olduğunu icapçı doktorumuza ilettik. Doktorumuz gebeyi sevk etmemizi istemiştir.
Cevap:
Nöbetlerinizde böyle bir bulgu ile başvuran hasta icap nöbeti tutan hekim, yetkili hekim tarafından yerinde muayene edilerek gerekli evraklar imzalanarak sevk işlemi gerçekleştirilmelidir. Böyle bir olguda hekim sorumluluğunda bulunan tanı ve tedavi süreçlerinin planlanması konusundaki süreçler sizden talep edilemez. Aksi bir durumda kliniğinizde yaşananları hastanın bulguları ve olayın yaşandığı zamana ilişkin bilgiler eşliğinde bir tutanak ile kayıt altına almanız, nöbet tutanağına yazmanız ve Hastane yönetimini bu konuda bilgilendirmeniz gerekmektedir.