Ebeliğin Tanımı ve Uygulama Prensipleri 25 Nisan 2022, 16:22

Ebelik Mesleğinin Tanımı Hakkında
Sağlık Bakanlığı, 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı icrasına dair Kanunun 47 nci ve Ek 13 üncü maddesine göre ebelik mesleğini icra etmeye yetkili personeli lisans mezunu sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda en son 22/05/2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmeliğin EK-1’de Ebenin görev, Yetki ve Sorumlulukları aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.
Ülkemiz Sağlık Bakanlığına göre:
"Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinde eğitim ve danışmanlık hizmetleri dahil olmak üzere gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonrasında kadınların izlemleri ve muayenelerini yapan, kendi sorumluluğunda doğum sürecini yöneten ve doğumları yaptıran, acil durumlarda tabibin olmadığı hallerde makat doğumu yaptıran, gerektiğinde epizyotomi uygulayan, acil obstetrik durumlarda ilgili protokolleri uygulayan, yenidoğanın ilk bakımı, gerektiğinde acil resüstasyon ve 0-6 yaş çocuk bakım ve izlemlerini yapan, tüm süreçlerde risklerin erken tespitinde bulunarak hekime bildiren ve gerektiğinde sevk eden, hekimin uygun gördüğü tedavi protollerini kendi sorumluluğunda uygulayan, bağışıklama ve buluşacı hastalıkların kontrolünde görev alan diploması Bakanlığımızca tescil edilmiş lisans mezunu kişi EBE'dir."
Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (İnternational Confederation of Midwives - ICM) Tanımına göre:
"Ebelik mesleği sade ve sadece ebeler tarafından uygulanabilen bir meslektir. Ebelik diğer sağlık meslekleri içerisinde benzersiz bir bilgi, beceri ve profesyonel tutumlar bütünlüğüne sahip, kendi otonomisi içerisinde etik ve hesap verilelebilirlik düzeyinde uygulanan bir meslektir. Ebelik, doğa bilimleri ve sosyoloji gibi disiplinlerden temel alan, ortak alanlar içeren ve sağlık meslekleri ile multidisipliner çalışmayı gerektiren özerk bir meslektir." Kaynakça
Ebe, hamilelik, doğum ve doğum sonrası dönemde gerekli destek, bakım ve tavsiyeleri vermek, doğumları kendi sorumluluğunda yapmak, yenidoğan ve bebeğin bakımını sağlamak için kadınlarla ortaklaşa çalışan sorumlu ve hesap verebilir bir profesyonel olarak kabul edilmektedir. Bu bakım, önleyici tedbirleri, normal doğumun teşvik edilmesini, anne ve çocukta komplikasyonların tespit edilmesini, tıbbi bakıma veya diğer uygun yardıma erişimi ve acil durum önlemlerinin uygulanmasını içerir.
Ebe, sağlık danışmanlığı ve eğitiminde sadece kadın için değil, aile ve toplum içinde de önemli bir göreve sahiptir. Bu çalışma, doğum öncesi eğitim ve ebeveynliğe hazırlık içermelidir ve kadın sağlığı, cinsel veya üreme sağlığı ve çocuk bakımını kapsar.
Bir ebe ev ortamında, toplum, hastaneler, klinikler veya diğer sağlık birimleri dahil olmak üzere herhangi bir ortamda çalışabilir. Kaynakça
Anadolu Ebeler Derneği Ebelik Meslek Tanımı ve Uygulama Prensipleri
Ebeliğin Tanımı:
"Ülkesinde akredite edilmiş, Uluslararası tanınırlığı olan bir ebelik eğitimi sonrasında sahip olduğu mesleki bilgi ve becerilerini aile ve toplum içinde gelecek nesilleri olumlayan bir yaklaşım içinde, bireysel ve mesleki gelişmini sürüdüren, mesleki etik kurallara ve değerlerine bağlı multidisipliner çalışma prensiplerine sahip sağlık profeyonelidir. "
Ebeler bu doğrultuda Ulusal ve Uluslararası düzeyde tanımlanmış görev ve yetkilerini almış oldukları eğitimin yeterlilikleri ile Ulusal Ebelik Mevzuatına uygun bir şekilde yürütmek ile sorumludurlar.
Ebeler, mesleki sorumlulukları gereği görev ve yetkilerine yerine getirirken insan onuruna yakşır bir şekilde yasal ve özlük haklarının korunması ve güvence altına alınması hakları vardır. Bu hakların korunması ve geliştirilmesi karşılıklı saygı, hak ve özgürlüklerin tanınması çerçevesinde Devletlerin güvencesindedir.
Mesleki Uygulama Prensipleri
Prensip 1: Kişinin onuruna saygı
Prensip 2: Profesyonel sorumluluk ve yetkinlik
Prensip 3: Uygulamada kalite
Prensip 4: Güvenirlilik ve gizlilik
Prensip 5: Multidisipliner takım çalışması
@Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz