Önemli Sağlık Bilgileri 26 Nisan 2022, 02:06
Annelerin ve ailelerin en çok merak ettiği;
"Önemli Sağlık Bilgileri"
1- Amniyosentez
Amniyosentez nedir?
Amniyosentez annenin karnında ince bir iğne yardımı ile amniyoik sıvıdan örnek alma işlemidir. Amniyotik sıvı anne rahmindeki bebeğin etrafını saran sıvıdır.
Amniyosentez neden yapılır?
Amniyosentez sıvı örneği almak üzere yapılır. Alınan örnek bebeğin sağlığı hakkında daha fazla bilgi etmek için teste tabi tutulur. Amniyosentez yapılmasının başlıca iki nedeni şunlardır:
- Down sendromu gibi genetik bir problemi araştırmak. Anneye yapılan ultrason ya da kan testinde bebekte genetik bir problem olabileceğine yönelik bulgular tespit edilmişse yapılabilir.
- Tahmini doğum tarihinden daha önce doğarsa kendi başına nefes alıp alamayacağını tespit etmek için.
Amniyosentez ne zaman yapılır?
Bu test gebeliğin 15. Haftasından sonra her zaman yapılabilir. Zamanlama testin yapılma nedenine göre değişir.
Amniyosentez nasıl yapılır?
Temel basamaklar şunlardır:
- Doktorunuz önce bebeğinizi ultrason ile değerlendirir. Bu muayenede bebeğin kalp atışları ve plasenta gibi yapılar değerlendirilir.
- Ultrasonografi eşliğinde karından çok ince bir iğne yerleştirilir.
- Sonra, doktorunuz iğne ve enjektör yardımıyla 15-20 cc kadar örnek alır.
- Alınan sıvı örneği incelenmek üzere laboratuara gönderilir.
Amniyosentezin riskleri var mı?
Evet. Problemler çok nadirdir fakat görülebilir. Riskler arasında:
- Amniyotik sıvı kaçağı: Bu durum kendiliğinden sonlanabilir ya da devam edebilir. Devam ederse, bebekte enfeksiyon gibi problemlere neden olabilir.
- Enfeksiyon: Enfeksiyon erken gebelik haftalarında düşüğe veya sonraki gebelik haftalarında erken doğuma neden olabilir.(erken doğum bebeğin 37. gebelik haftasında önce dünyaya gelmesidir.)
- İğne bebeğe değebilir ki bu; nadiren yaralanmaya neden olur.
- Plasentadan (plasenta bebeğinize oksijen ve besin getirip atıkları uzaklaştıran organdır) sizin kan dolaşımınıza kan geçebilir. Bu durum sonraki gebeliklerde probleme neden olabilir.
İşlem sonrası hangi belirtilerden endişe duymalıyım?
Bu sizde bulunan belirtilere ve şiddetine göre değişkenlik gösterir. Amniyosentezden sonra karın bölgenizde kısa süreli hafif kramplar hissedebilirsiniz. Şunlar varsa doktorunuzla görüşün:
- Adet kanaması gibi vajinal kanama
- Vajinadan sıvı gelmesi
- Giderek şiddetlenen kramplar
- 38 C ve üzeri ateş
Test sonucunda bebeğimde genetik bir rahatsızlık tespit edilirse ne olur?
Test öncesi ve sonrası genetik danışmanlık almalısınız. Seçenekleriniz size detaylı biçimde anlatacaktır.
Gebeler neden enfeksiyonlardan korumalıdır?
Gebe kadınlar bazı tür enfeksiyonlar şu sorunlara neden olabileceği için kendini korumalıdır:
- Gebe olmayan bireylerle karşılaştırıldığında gebelerde daha şiddetli olabilir
- Anne karnındaki bebeğe geçebilir
- Bebek doğduktan sonra problemlere yol açabilir
Gebe kadınlar da diğer herkes gibi pek çok farklı kaynaktan enfeksiyon kapabilirler. İnsanlar; diğer insanlardan, hayvanlardan, sivrisineklerden ve bazı gıdalardan enfeksiyon kapabilirler.
Hangi enfeksiyonlar anne ve bebekte problemlere neden olabilir?
Pek çok farklı enfeksiyon etkeni bebekte ve anne adayında sağlık sorunlarına neden olabilir. Diğerleri de önemli olmakla birlikte, aşağıda daha önemli olanlar sıralanmıştır:
- Parvovirüs: Aynı zamanda 5. hastalık olarak da bilinir. İnsandan insana bulaşır. Yüz, göğüs, sırt, bacaklar ve kollarda döküntü yapabilir. Eklem ve vücut ağrısına da neden olabilir. Etrafınızda parvovirüs enfeksiyonu olan biri varsa doktorunuza bilgi veriniz. Enfeksiyon durumunu değerlendirmek için kan tetkiki isteyebilir.
- Sitomegalovirüs (CMV): CMV cinsel ilişki, tükürük, idrar ve diğer vücut salgıları ile bulaşabilir. Ateş, boğaz ağrısı veya vücut ağrısına yol açabilir. Bu belirtiler varsa doktoruna danışın. Enfeksiyon durumunu değerlendirmek için kan tetkiki isteyebilir.
- Toksoplazma: Toksoplazma insanlara çiğ etten veya kedi dışkısından bulaşabilir. Toksoplazma erişkinlerde sıklıkla belirtiye neden olmaz.
- Listeria: Listeria ateş, titreme ve sırt ağrısına neden olabilir. Kirli sulardan bulaşır. Bazen kirli, pastörize edilmemiş gıdalardan da bulaşabilir. Hangi gıdalardan uzak durmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Aşılar bazı ciddi ve hatta ölümcül hastalıkları önlemede kullanılan tedavilerdir. Bazı aşıların gebelikte uygulanması güvenlidir. Bu aşılar şunlardır:
- Grip (influenza): Ateş, titreme, kas ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı grip belirtileri arasında yer alır. Tüm yetişkinler her yıl grip aşısı yaptırmalıdır
- Tetanoz, difteri, boğmaca: Tetanoz kasların çalışmasında bazı problemlere neden olabilir. Difteri boğazda enfeksiyona yol açarak solunum problemlerine neden olabilir. Boğmaca şiddetli öksürüğe yol açar. Tüm gebelere daha önce yapılmış olsa dahi, hamileliğin 27-36. haftaları arasında difteri boğmaca ve tetanoz aşısı yapılmalıdır. Bebeklerde boğmaca ciddi hastalık oluşturabilir.
Enfeksiyonlardan kendinizi pek çok şekilde koruyabilirsiniz:
- Özellikle yemek hazırladıktan sonra olmak üzere ellerinizi sık sık yıkayın. Ayrıca banyodan sonra, alt bezi değiştirdikten sonra, bahçe işleri sonrası veya çöp yada hayvanlarla temasta bulunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın
- Yiyecek, içecek veya yiyecek kaplarını diğer insanlarla ortak kullanmayın
- Gıda güvenliği hususlarına dikkat edin
- Sivrisinek, kene gibi hayvanların ısırıklarından pantolon ve uzun kollu giyinerek, koruyucu spreyler kullanarak kendinizi koruyun
- Cinsel ilişkide bulunduğunuz kişide cinsel yolla bulaşan hastalık şüphesi varsa, kondom kullanın
- Hayati önem taşıyan enfeksiyonların bulaşabileceği ülkelere seyahat etmekten kaçının
- Farelerle temasta bulunmayın
- Kedinin tuvalet kumunu ellemekten kaçının: Eğer mutlaka yapmanız gerekiyorsa eldiven kullanın ve sonrasında ellerinizi yıkayın
- Aile bireylerinizin de aşılarının tam olduğundan emin olun, böylelikle onlar da sağlıklı olacaktır
Elleri en iyi yıkama yolu:
- Ellerinizi ıslattıktan sonra sabunlayın
- 15-30 saniye ellerinizi ovalayın. El bileklerinizin, parmak ve parmak aralarınızın ve tırnaklarınızın temiz olduğundan emin olun.
- Ellerinizi durulayın
- Tek kullanımlık kağıt havlu ile ellerinizi kurulayın
Gebelikte enfeksiyonlar nasıl tedavi edilir?
Tedavi şu koşullara göre değişir:
- Enfeksiyonun türü
- Enfeksiyonun anneye zarar verme ihtimali
- Enfeksiyonun anne karnındaki bebeğe zarar verme ihtimali
Sigara gebeliğimi nasıl etkiler?
Gebelikte sigara içen kadınların içmeyenlere oranla gebelikte ciddi sorunlarla karşılaşma ihtimali daha yüksektir. Bu problemler arasında:
- Preterm (erken) doğum: Doğum eyleminin 37. gebelik haftasında önce (tahmini doğum tarihinden 3 hafta ya da daha önce) başlamasıdır. Gebelik normalde son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanınca yaklaşık 40 hafta sürer. Doğumun 37. haftadan önce başlaması tehlikeli olabilir. Bu şekilde doğan bebeklere prematüre denilir ve ciddi sağlık sorunları olabilir.
- Plasenta ile ilgili problemler: Plasenta previa ve plasenta dekolmanı bu durumlar arasında yer alır. Plasenta previa plasenta rahim ağzını kapattığı zaman ortaya çıkar. Plasenta dekolmanı ise bebeğin doğumundan önce plasentanın annenin rahminden ayrılmasıdır. Her iki durum da vajinadan kanamaya neden olabilir ve hem anne hem bebek için tehlikeli olabilir.
- Düşük: Gebeliğin 20. haftasında önce gebeliğin sonlanmasına düşük denilir.
- Ölü doğum: Gebeliğin ikinci yarısında (20. haftadan sonra ) bebeğin doğmadan önce ölmesidir.
Gebelik sırasında annesi sigara içen bebekler içmeyenlere göre şu durumlara daha yatkındır:
- Prematüre veya düşük doğum ağırlıklı: Prematüreler veya küçük yapılılar beslenme, uyku, solunum, görme ve işitme problemlerine daha yatkın olurlar.
- 1 yaşından önce bilinmeyen nedenle ölüm (ani bebek ölümü sendromu)
Doktorunuz sigarayı bırakma konusunda size en uygun yöntemi söyleyecektir. Sizi sigara bırakma konusunda bir danışmana da yönlendirebilir. Gebelikte sigara kullanmayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyi olur. Fakat hangi noktada bırakırsanız bırakın bu iyi bir şeydir.
Bebek doğduktan sonra sigaraya tekrar başlamamak da çok önemlidir. Etrafında sigara içilen bebekler (pasif içiciler) üst solunum yolu ve kulak enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarına daha fazla yakalanırlar. Sigarayı bırakmak kalp hastalığı ve kanser riskinizi de azaltır. Bu aynı zamanda çocuğunuza iyi bir örnek olmanızı da sağlar.
Gebeliğim süresinde sigarayı bırakmama yardımcı olabilecek ilaçlar alabilir miyim?
Evet. Sigarayı bırakmak için pek çok yolu denemiş fakat başarılı olamamışsanız, ilaçları deneyebilirsiniz. Bebeğiniz ve sizin için en güvenli yöntemi doktorunuza danışın.
Disparoni nedir?
Disparoni cinsel ilişkiden hemen önce, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ortaya çıkan ağrıdır. Kadınlarda daha sık olmak üzere her iki cinste de görülür. Kadınlarda ağrı vulva ve vajina girişi etrafında görülebilir.
Disparoni nedenleri nelerdir?
Pek çok nedeni olabilir:
- Doğum yapmak: Doğumdan sonra cinsel ilişki haftalarca hatta aylarca ağrılı olabilir
- Endometriozis: Bu hastalıkta normalde rahim duvarını kaplayan doku rahim dışı yerlerde büyür. Bu durum cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir.
- Vajinal kuruluk: vajinal kuruluk şunlara bağlı olabilir:
- Menapoz: bu dönem kadın hayatında adetlerin bittiği dönemdir. Menapoz döneminde vajina ve etrafındaki dokularda kuruluk ve incelme görülebilir. Cinsel ilişki ağrılı bir hal alabilir.
- Cinsel ilişkiden önce yeterince uyarılmamak
- Vulva, mesane veya pelviste uzun süreli ağrıya neden olan durumlar: Bu etkenler arasında:
- Vulvodini: Vulvada ağrı hissedilmesi durumu
- İnterstisyel sistit/ağrılı mesane sendromu: Mesanede hissedilen ağrı ve bazı başka belirtilere yol açan durum
- Kronik pelvik ağrı: Alt karın bölgesinde 6 ay ya da daha uzun süre ağrı hissedilmesi
- Vajina veya mesane enfeksiyonu
- Vajina etrafındaki cilt problemleri
- Eş ya da ilişkiye yönelik olumsuz duygular: Eş ya da ilişkiye yönelik olumsuz duygularcinsel ilişkide ağrıya neden olabilir
- Geçmişteki ağrılı deneyimler: Bu geçmişteki bir cinsel deneyim olabileceği gibi tıbbi bir muayene de olabilir. Hatta tampon kullanımı da bu tür bir ağrıya yol açabilir.
- Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullanan bazı kadınlarda cinsel ilişki ağrı olmaya başlayabilir.
Evet. Cinsel ilişki sizin için ağrılı bir deneyimse mutlaka doktora gitmelisiniz. Bazıları bu sorunu paylaşmaktan utanç duyabilirler fakat doktorunuz size bir çözüm bulacak olan kişidir.
Test yaptırmalı mıyım?
Doktorunuz yaptırmanız gereken testleri yaşınız, diğer belirtileriniz ve kişisel durumuna göre belirleyecektir. Sizi muayene edip belirtilerinizi sorgulayacaktır. Doktorların disparoni nedenini ortaya koymak için sıklıkla başvurdukları testlerin bazıları şunlardır:
- İdrar testleri: Mesane enfeksiyonunu araştırmak için
- Vajinadan alınan örnekler: Vajinada enfeksiyon olup olmadığını araştırır
Tedavi seçenekleri arasında:
- Antibiyotik veya antifungal ilaçlar: Mesane ya da vajinadaki bir enfeksiyon ağrıya yol açmışsa faydalı olurlar.
- Vajinayı nemli tutmak için kullanılan krem veya jeller:
- Cinsel ilişki sırasında kullanılan vajinal kayganlaştırıcılar
- Haftanın pek çok günü kullanılan vajinal nemlendiriciler
- Vajinal kuruluk ya da cilt rahatsızlıklarını tedavi eden reçeteli kremler (sıklıkla östrojen)
- Vajinada cinsel ilişki öncesi ve sonrasında uyuşukluk yaratan jel veya yağlar
- Vajina etrafındaki kasları gevşeten fizik tedavi
- Danışmanlık: Ağrı, cinsel ilişkiye, eşe ya da kendinize dair olumsuz duygularınız varsa faydalı olabilir
- Cerrahi: normal anatomiyi bozan ve ağrıya neden olan etken tespit edildiği takdirde sık olmayarak gerekebilir.
Düşük nedir?
20. gebelik haftasından önce sonlanana gebeliğe düşük denilir. Normal bir gebelik yaklaşık 40 hafta sürer. Düşüğün en sık görülen belirtileri vajinadan gelen kanama ve karın ağrısı ya da kramptır.
Düşük tehdidi nedir?
Düşük tehdidi kadının vajinadan kanaması olup gebeliğin halen devam ettiği durumdur. Düşük tehdidine tıbbi olarak abortus imminens denilir. Çoğu zaman kanama kendiliğinden durur ve gebelik normal seyrine devam eder. Fakat bazen düşük tehdidi, düşükle sonuçlanabilir.
Benim yapmış olduğum her hangi bir şey düşük tehdidine neden olmuş olabilir mi?
Muhtemelen düşük tehdidine neden olacak her hangi bir şey yapmamışsınızdır. Aynı zamanda düşük tehdidi yaşadığınız gebelik düşükle sonuçlanmışsa, yine sizin yaptığınız şeylerden kaynaklanmamaktadır.
Çoğu zaman, başından beri normal gelişmeyen bir gebelik düşükle sonuçlanır.
Düşük tehdidinin belirtileri nelerdir?
Düşük tehdidi olan bir kadının vajinadan kanaması olur. Bazı kadınlarda karın ağrısı da olabilir. Gebeliğin ilk yarısında vajinadan kanama olmasına neden olan başka pek çok durum vardır. Nadiren vajinal kanama ve karın ağrısı dış gebelikten kaynaklanabilir. Dış gebelik, gebeliği oluşturan yapıların rahim dışı bir yerlere yerleşmesi neticesinde oluşur. Bazen tubal gebelik de denilir.
Doktorumu aramalı mıyım?
Evet. Gebeyseniz, vajinadan gelen kanamanız ve karın ağrınız varsa derhal doktorunuzu arayın. Gebelik sırasında kanama bazen dış gebelik gibi acil bir durumun da habercisi olabilir.
Yaptırmam gereken testler var mı?
Evet. Doktorunuz belirtilerinizi soracak ve bir muayene yapacaktır. Bebeğinizin kalp atışlarını kontrol edecektir. Doktorlar bunu iki şekilde yapabilirler:
- Fetal doppler monitörü denilen cihazla: Doktor cihazı karnınıza yerleştirir. Cihaz ses dalgaları yardımıyla bebeğinizin kalp atışlarını duymanızı sağlar.
- Ultrason denilen bir görüntüleme cihazıyla: Bebeğinizin görüntüleri ses dalgaları yardımıyla elde edilebilir.
Düşük tehdidi nasıl tedavi edilir?
Ne yazık ki, düşük tehdidi tedavisinde çok fazla güvenilir tedavi seçeneği yoktur. Bazen doktorlar vajinal kanaması olan kadınlara yatak istirahati ve cinsel ilişki yasağı koysa da, bu tedavilerin düşüğü engellediğine dair kanıtlar yoktur.
Vajinadan gelen bir kanamanız varsa, şunlardan biri olana kadar doktorunuz belirtilerinizi takip edecektir:
- Kanamanız durur ve doktorunuz gebeliğinizin normal seyrettiğine karar verir
- Düşük yapıyor olabilirsiniz. Böyle bir durum varsa, doktorunuz sonraki adımda neler yapılabileceğini size anlatacaktır.
Daha önce sezeryan ile doğum yapan bir kadının vajinal yolla doğumunu yapmasına sezaryen sonrası vajinal doğum denilmektedir. Sezaryen doğum bebeğin anne rahminden cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Sezaryen sonrası vajinal doğum kısaca SSVD olarak da bilinmektedir.
Uzun yıllar önce doktorlar kadın bir kez sezaryen doğum yapmışsa, sonraki tüm bebeklerini sezaryenle doğurması gerektiğine inanırdı. Bunun nedeni sezaryende rahmin kesilmiş olmasıydı. Her ne kadar bu kesi dikilse ve iyileşse de, doktorlar kadının doğum sancıları başladığında rahmin kesildiği yerden tekrar açılabileceğinden endişe duyarlardı. Doktorlar artık bunun çok nadir olduğunu biliyorlar. Pek çok kadın sezaryen sonrası güvenle vajinal doğum yapabilirler.
Günümüzde, geçmişte sezaryen doğum yapmış bir kadının sonraki bebeklerini nasıl doğuracağına dair seçenekleri bulunmaktadır. Kadın aşağıdakilerden birini seçebilir:
- Doğum eylemi ve vajinal doğum: Doğum eylemi izlemi yapılır, işler yolunda giderse SSVD ile sonuçlanabilir. Fakat bazen işler yolunda gitmez ve bebeğin doğumu için sezaryen gerekebilir.
- Doğum eylemi başlamadan önce tekrar sezaryen doğum
- Doğum sonrası daha kısa hastanede yatış süresi
- Daha az ağrı ve daha hızlı toparlanma
- Doğum sonrası daha az sorun – Sezaryen doğum yapan kadınlarda ateş, enfeksiyon, bacak damarlarında pıhtı oluşması veya kan transfüzyonu gerekliliği daha sık görülür.
Doğum eylemi sırasında farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Fakat doktorları kaygılandıran en önemli sorun rahmin rüptür adı verilen eski sezeryan dikişinin açılmasıdır. Bu ÇOK ACİL bir durumdur. Böyle bir durumda bebek ve anne zarar görebilir, acil sezaryen doğum ve yırtığın tamir edilmesi gerekir.
Ayrıca bazen doğum eylemi izlemi işe yaramaz. Doğum normal olarak ilerlemez ve bebek yine sezaryen ile doğurtulmak zorunda kalınabilir. Bu durum kadında hayal kırıklığı ve stres oluşturabilir.
SSVD yapmak istiyorsanız nasıl bir yol izlemelisiniz?
SSVD yapmak istiyorsanız bunu doktorunuzla paylaşın. Doktorunuz durumunuzu değerlendirip bu tercihin sizin için uygun olup olmadığına karar vermenizde size yardımcı olacaktır.
Genel olarak, doğum eylemi izlemi aşağıdakiler varsa en yüksek başarıya sahiptir:
- Geçmişte normal doğum yapmışsa (sezaryen doğuma ek olarak)
- İlk sezaryen bebek makat geliş olduğu için yapılmışsa. Makat geliş bebek bacakları ya da poposuyla (baş kısmıyla değil) doğum kanalına girmesi durumudur.
- Önceki sezaryende rahim alışılan uygulamanın dışında farklı bir yerden kesilmişse
- Kadın çok sayıda sezaryen doğum yapmışsa
- Vajinal doğum anne ya da bebek açısından güvenli değilse sezaryen doğum tercih edilmelidir.
7- Pelvik Kas Egzersizleri (Kegel Egzersizleri)
Pelvik kas egzersizleri nedir?
Pelvik kas egzersizleri idrar akımını ve barsak hareketlerini kontrol eden kasları kuvvetlendiren bir grup egzersizdir. Aynı zamanda Kegel egzersizi olarak da bilinmektedir. Kaçırma sizin için bir sorunsa, bu egzersizler idrar kaçırma, gaz veya barsak hareketlerinizi kontrol etmenize yardımcıdır. Kadınları olumsuz yönde etkileyen pelvik organ prolapsusu (vajende sarkıklık) sorununda da yardımcıdır. Pelvik organ prolapsusu olan kadınlarda alt karın bölgesinde bulunan organlar (mesane, uterus yani rahim ve barsaklar) aşağı doğru yer değiştirir ve vajina içerisine doğru fıtıklaşır.
Kegel egzersizi yapmayı nasıl öğrenebilirim?
Öncelikle doktorunuza danışın. Hangi kasları sıkmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekecektir. Bazen bunu öğrenmek zor olabilir.
Bir kadın Kegel egzersizlerini yapmayı şu şekilde öğrenebilir:
- Vajina içerisine parmağını yerleştirerek ve parmağının etrafındaki kasları sıkarak veya
- Mermer bir yüzeyde oturduğunu ve vajinasını kullanarak mermeri çekmeye çalıştığını düşünerek
Kegel egzersizini yapmayı nasıl öğrendiğiniz önemli değildir. Önemli olan çalıştırmanız gereken kas grubunun karın ve bacak kasları olmadığını bilmenizdir. Hangi kasları sıkmanız gerektiğini öğrendikten sonra egzersizi istediğini her pozisyonda (otururken veya uzanırken) yapabilirsiniz. Her zaman banyodayken yapmak zorunda değilsiniz.
Egzersizleri hangi sıklıkta yapmalıyım?
Egzersizleri günde 3 defa ve 3-4 hafta boyunca yapın. Her seferinde, 8-12 sefer kasları sıkın ve her defasında 6-8 saniye süreyle kasılı tutun. Bu rutin uygulamayı 3-4 ay boyunca devam ettirin. Sonuçları biraz zaman alsa da hissedeceksiniz.
Kegel egzersizinin faydası nedir?
- Öksürürken, gülerken, hapşırırken veya zorlanınca idrar kaçıran yani stres inkontinansı olanlarda idrar kaçırmayı azaltır
- Urge inkontinansı olanlarda ani sıkışmaları kontrol altına alır.
- Gaz ve barsak hareketlerini kontrol altına alır
- Pelvik organ prolapsusu (vajende sarkma) ve basıncı azaltır. (Vajinanızda sarkma varsa, önce doktora muayene olmalısınız.)
Diğer Başlıklar
-
İlk Dokunuş İlk Bağlanma Emzirme
26 Nisan 2022, 12:28 -
Önemli Sağlık Bilgileri
26 Nisan 2022, 02:06 -
Doğuma Hazırlık
02 Mart 2021, 15:50 -
Aile Sağlık Danışmanlığı (Üreme Sağlığı, Bağışıklama,Tarama Programları vs.)
02 Mart 2021, 15:50 -
Yeni Doğan - Bebek Bakımında Ebe Desteği
02 Mart 2021, 15:49 -
Emzirme Desteği
02 Mart 2021, 15:48 -
Doğum Sonrası Lohusalık Bakımında Ebe Desteği
02 Mart 2021, 15:47 -
Doğumda Ebe Desteği
02 Mart 2021, 15:47 -
Gebelikte Ebe Desteği
02 Mart 2021, 15:45 -
Gebelik Öncesi Ebe Desteği
02 Mart 2021, 15:45